top of page

1η Απριλίου 1955

▶️Την 1η Απριλίου 1955 οι Ελληνοκύπριοι ξεσηκώθηκαν για να αποτινάξουν τον βρετανικό ζυγό, με στόχο την «Ένωσιν» με τη μητέρα-πατρίδα Ελλάδα. Ο αγώνας έληξε με τις «Συμφωνίες Λονδίνου - Ζυρίχης» (19 Φεβρουαρίου 1959), με τις οποίες η Κύπρος ανακηρύχθηκε ανεξάρτητο κράτος.


66 χρόνια πριν, η Κύπρος μας ξύπνησε με τη φωνή της Ελευθερίας η οποία την καλούσε στον Αγώνα για την αποτίναξη του Αγγλικού ζυγού.


Σε αυτόν τον Αγώνα, ο κυπριακός ανθός, έδωσε το παρόν του και πότισε το Άγιο χώμα της Κύπρου μας με το αίμα του. Με σαλπιστές Νίκης νέα παιδιά, μαθητές, έφηβους αλλά και ψυχωμένους άντρες και γυναίκες, η αγγλική αυτοκρατορία ταπεινώθηκε. Ευγενικές μορφές πέρασαν στο πανθέον των Ηρώων του Ελληνισμού.


Αυξεντίου, Μάτσης, Καραολής, Δημητρίου, Παλληκαρίδης, Δράκος, Δημητρίου, Γεωργάλλας και δεκάδες ακόμα νέοι Έλληνες της Κύπρου, συγκλόνισαν τον Ελληνισμό και τον έκαναν να κλάψει από λύπη αλλά και υπερηφάνεια. Η αγγλική τρομοκρατία, οι απαγχονισμοί και τα βασανιστήρια δεν μπορούσαν να λυγίσουν τον πόθο για τη Λευτεριά.




5 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page